1981 - 2019 Boerhofspaarden
                                                   
  In 1981 werd het eerste stippel veulen geboren bij Boerhofspaarden. In 1988 voor het   eerst met een stippelmerrie naar de Nationale Appaloosakeuring voor stamboekopname.
  Ze kreeg de naam Yvonne (genoemd naar Yvonne van Gennip, schaatsster die 3x goud  had gewonnen op de Olympische spelen).
  Deze merrie was de echte start van onze appaloosafokkerij. Mede dankzij haar dochter   Jocky Machine heeft ze een grote bijdrage geleverd aan onze fokkerij

                                             

In 1989 kochten we een andere appaloosa merrie: Wendela van 't Spainkbos. Ook zij heeft als basis gediend voor onze fokkerij. Als moeder van Saritha en grootmoeder van de door ons gefokte Aritha (ster, pref).

Vele veulens werden uit deze merrielijnen geboren bij ons. Met als top resultaat voor onzelf gefokte merrie Belle Fiore. Ze is geboren in 2013 en werd in 2016 Kampioen grote maat op de Nationale keuring. Een hoogtepunt van onze fokkerij met onze merrielijnen die in deze merrie samen kwamen door de grootmoeders van zowel vaders als moederzijde.

Ook in het huidige stamboek hebben de genoemde merrie middels hun dochters, kleindochters nog invloed binnen de grote maat appaloosa paarden van het NAS. Op dit momenten via de hengsten: Axioma's Casanova: MV Aritha NAS ster, pref / Peru's First Class:  grootmoeder Aritha NAS ster pref en grootmoeder Saritha stb/ Peru's Argument: grootmoeder Jolly Stb ster en grootmoeder Jockey Machine stb.

Al met al resultaten om best trots en tevreden over te zijn, en wat is het mooi om te zien dat ondertussen veel liefhebbers van de door ons gefokte paarden kunnen genieten.

Spijtig is dan ook te moeten melden dat we om gezondheidsredenen hebben moeten besluiten te stoppen met onze paarden hobby. Dit besluit was al enige tijd geleden genomen, maar afgelopen weekend was het dan echt zo ver dat de laatste paarden ons erf hebben verlaten. We hebben getracht echte liefhebbers te vinden die het appaloosa bloed een warm hart toedragen. En dat lijkt gelukt bij Henk en Esther van Pension en Opfokstal Erve Nijstad te Holten. Nadat afgelopen najaar onze merrie Amber stb (m Melanie stb ster / mm Jocky Machine stb) al door hen werd gekocht. Hebben ze ook onze merries Belle Fiore (NK 2016) en Belle Surprise (1e premie NK veulens 2017) overgenomen. Zo het nu lijkt blijven de merries behouden voor de Appaloosa Fokkerij. En dat is een fijn idee, waarmee ook wij uiteindelijk met een goed gevoel mee verder kunnen,

We wensen alle huidige eigenaren van door ons gefokte paarden veel geluk toe en hopen dat er veel gezonde veulens en uiteindelijk kampioenen bij mogen komen. Waar nog vele jaren plezier aan beleeft kan worden door iedereen die van mooie gekleurde en gebruiksvriendelijke paarden houdt.


                                        


Super prestatie op NK 2018


We zijn 1 sptember jl. afgereisd naar de Nationale Appaloosakeuring in Lunteren. Waar dit jaar ons veulen Belle Liberté zich heeft mogen tonen aan de jury.
Na een reis van bijna 2 uur in de trailer en gelukkig even bij kunnen komen in de ruime en keurig verzorgde stal van 'De nieuwe Heuvel'was het tijd voor de beoordeling.

Deze verliep voorspoedig, Belle Liberté liet zich netjes zien aan de jury, gelukkig niet al te uitgelaten galopperend zoals ze vaak thuis laat zien tijdens de oefenrondjes, maar in een nette stap en draf. Het eindresultaat was helemaal super, want Belle Liberté werd als eerste binnen geroepen om op te stelllen en behaalde hiermee een 1A premie in haar rubriek.

De jury vindt het een mooi veulen, luxe gebouwd en met een mooie uitstraling. Kortom een merrieveulen om op te fokken.

We hopen dat dit natuurlijk gaat gebeuren, maar omdat we niet alles aan kunnen houden. Bieden we Belle Liberté bij deze Te Koop aan.

Ook al lijkt ze nu uiterlijk van kleur op haar vader (Woodstock, 1.56m., Prest Sport) ze heeft de appaloosa genen van moeder Belle Fiore (Ster, Kampioen NK 2016) natuurlijk wel meegekregen.

Dus als u belangstelling heeft voor Belle Liberté laat het ons weten.

Op de foto,s staat Belle Liberté met moeder Belle Fiore tevreden naar buiten kijkend in hun tijdelijke onderkomen en trots poserend met het oranje lint.

     


Zomer 2018


Afgelopen maanden zijn er twee gezonde donker bruine merrieveulens geboren van onze merries Amber & Belle Fiore. Dit hebben we al eerder gemeld op onze facebook pagina. Maar nu ook de hoogste tijd om ze te showen op de website. Ze zijn ook al te zien op de de foto van de homepage van de website.

Het veulen van Belle Fiore heeft de naam Belle Liberté gekregen, omdat dit veulen op 4 mei jl. is geboren. Haar vader is de Welshhengst Woodstock.
   
         
          
Amber haar veulen heet Sally, en is 6 juni jl. geboren en heeft als vader de appaloosahengst Peru's Armani.
   

De drie jarige merrie Roelieke hebben we ondertussen verkocht naar een familie in Lunteren. Daar is ze helemaal op haar plek hebben we begrepen en ze is ondertussen zadelmak gemaakt. Dit pakt ze goed op en ze heeft zich tot nu toe keurig gedragen. Ook zal ze worden ingezet voor de fokkerij.Belle Surprise, de entermerrie doet het goed en laat nu ook uiterlijk steeds meer haar appaloosabloed zien. Vorig jaar was ze nog voskleurig met een paar kleine witte haren op de achterhand. Nu is haar vacht al mooi doorgekleurd met veel meer appaloosa kenmerken.


Volgende week zaterdag 1 september staat de Nationale keuring alweer voor de deur, we hopen dat als de omstandigheden / gezondheid het toelaten we met Belle Liberté en Belle Fiore richting Lunteren kunnen vertrekken. Meer hierover volgende keer.

Omdat we niet alles kunnen aanhouden, zoeken we een nieuwe eigenaar voor paarden / veulens van ons. Dus mocht er belangstelling zijn laat het ons weten.


Geboren 26 mei 2017:  Belle Surprise  (Leuns Veld's Zandro x Axioma's Casanova C)

In de vroege ochtend van 26 mei werden we verrast door onze merrie Belle Fiore. Ze bleek in de nachtelijke uren te zijn bevallen van een merrieveulen. Dit hadden we nog niet verwacht omdat ze pas over 2 weken was uitgerekend. Ook waren er nog maar weinig kenmerken zichtbaar dat de bevalling aanstande was. Maar gelukkig is alles goed gegaan, het is een klein maar dapper veulen.

Omdat we het een mooie verrassing vonden hebben we besloten haar de toepasselijke  naam te geven: Belle Surprise. Ze is voornamelijk voskleurig met een bles en achter 2 hoge witte benen. Maar het mooie is nog wel die paar piep kleine stipjes op de achterhand. Zo heeft het er alle schijn van dat Belle Surprise net zo'n toverbal is als haar moeder Belle Fiore en grootmoeder Belle Fleur. Ook deze merries waren als veulen voornamelijk voskleurig.

De vader van Belle Surprise is de bruine Welsh hengst: Leuns Veld's Zandro (v. Heitrak's Marvin)

 Zandro komt uit een goed doorgefokte predicaatrijke topstam met meerdere nationaal kampioenen. Hij is zelf nationale veulen kampioen NWR 2010. Hij is de volle broer van het nationaal kampioenveulen NWR 2012 Leuns Veld's Boogie Woogie. En de volle broer van de in 2011 goedgekeurde hengst Leuns Veld's Xantos. Zijn moeder Leuns Veld's Sabine (VPL keur, preferent) is nationaal kampioen 2007. Grootmoeder Sonhof's Sabine (keur, elite) is drie voudig nationaal kampioen.Hieronder de eerste foto's van Belle Surprise.
                       


Geboren 1 mei 2017: Mister P  (Peru's Yismerai x Paddox)

Op 1 mei jl. konden de beschuiten weer bestrooid worden met blauw/witte muisjes. Onze merrie Amber heeft dit jaar het leven geschonken aan een gezond hengstveulen. Het hengstveulen heeft de naam Mister P gekregen. De vader van het veulen is de panterbonte appaloosa hengst Peru's Yismerai.

Helaas zijn de stippen niet op het veulen terecht gekomen en hebben de eenkleurige vos/bruine - genen het dit jaar gewonnen. Op zich natuurlijk niet verwonderlijk omdat in beide bloedlijnen de vos/bruine kleur vertegenwoordigd zijn. In moeder Amber de voskleur maar ook beide grootvaders KWPN er: Paddox en de Westfaalse dressuurhengst Qoutenkonig dragen de kleur bruin/vos.

Echter we zijn erg opgelucht dat Amber dit jaar een veulen heeft gebracht die levend en goed gezond ter wereld is gekomen in tegenstelling tot vorig jaar. Mister P is een prachtig en goed gebouwd hengstveulen die al vol trots en nieuwsgierig de wereld in kijkt zoals op de onderstaande foto is te zien.

                         

September 2016 Nationale Appaloosa Keuring


                           

Zaterdag 3 september 2016 was er weer de jaarlijkse Appaloosakeuring in Kootwijkerbroek. Dit jaar zijn we er met de 3 jarige Belle-Fiore naar toe geweest. In juni was ze al in het stamboek opgenomen met een mooie puntenlijst. En na een paar weken van regelmatig trainen was het dan eindelijk zover.

Voor de keuringsdag hadden we een stal gereserveerd op de locatie en gelijk na aankomst hebben we Belle-Fiore naar haar stal gebracht, zodat ze al wat aan de omgeving kon wennen. En doordat de keuringsdag later van start was gegaan, kwam dat goed uit. Zo kon Belle-Fiore nog wat bewegen in haar stal.

Tegen het middaguur was Belle Fiore aan de beurt. Op het voorterrein reageerden bezoekers al enthousiast op de verschijning van haar. Iedereen vond het een mooie luxe merrie. Maar ja dat hadden we bij andere paarden ook regelmatig gehoord. Dus maar afwachten hoe de jury haar deze keer zou beoordelen. Want dat is tenslotte het belangrijkste bij het behalen van resultaten.

Bij de stamboekopname was de jury positief geweest over Belle-Fiore en had nog wat ttrainingstips gegeven om haar sterker en volwassen te laten worden. Met die tips zijn we aan de slag gegaan en het heeft blijkbaar goed gewerkt. Want de jury was van oordeel dat ze een 1e premie verdiende en daarmee ook gelijk het STER predicaat behaalde!

Door dit mooie resultaat, kwam Belle Fiore in aanmerking om mee te doen aan de kampioenskeuring later in de middag. Omdat dat nog even duurde hebben we Belle-Fiore op stal gezet. Zodat ze wat af kon koelen, eten en drinken. En even bij kon komen van alle indrukken op het terrein.

Vlak voor het begin van de kampioenskeuring zijn we met Belle-Fiore naar de ring gegaan. Ze oogde weer uitgerust en was lekker actief. Ook deze keer liet ze zich netjes zien aan de jury. Na nog een paar ronden stappen met de andere aangewezen merries voor het Kampioenschap. Viel de beslissing en werd Belle-Fiore uitgeroepen tot KAMPIOEN 2016 grote maat appaloosamerries!

WOW!  Wat een mooi resultaat en wat een verrassing. Dit hadden we nooit verwacht. We weten dat Belle-Fiore een aansprekende merries is, en hadden de stille hoop dat ze het ster predicaat zou behalen. Maar dat ze Kampioen zou worden, daar hebben we nooit aan gedacht.

Kortom de Appaloosakeuring 2016 gaat bij ons in de boeken als de keuring met het best behaalde resultaat ooit! En dat allemaal dankzij Belle-Fiore.  Een merrie om trots op te zijn.             

Juni 2016 stamboek opname Lunteren


Afgelopen week was er de stamboekopname in Lunteren van het Appaloosa stamboek. Hier zijn we met Belle Fiore naar toe geweest. Vooraf waren we benieuwd hoe ze beoordeeld zou worden en wat haar stokmaat zou zijn. Want ook al vinden we haar zelf een aansprekende merrie, het oordeel van de jury is altijd spannend en belangrijk.

Van te voren hebben we een aantal keren geoefend met Belle Fiore. De afgelopen jaren heeft ze lekker van haar jeugd kunnen genieten, zonder dat er al te veel van haar werd gevraagd. Maar ze pikt alles goed op. Het zijn natuurlijk allemaal nieuwe ervaringen en belevenissen, dus hoe ze zou reageren was afwachten. Maar ze toonde zich netjes voor de jury, die goed over haar te spreken was.

Het commentaar van de jury: Een nog jeugdige merrie die zich met komende jaar nog verder moet gaan ontwikkelen maar voor de rest een aansprekende merrie met mooi type. Rustig oppakken met training zodat er meer ontwikkeling van de spieren optreedt, maar zeker niet te hard en intensief. Gun de merrie tijd.

Belle Fiore heeft een stokmaat van 1.56 meter, ze behaalde voor exterieur 78 punten en beweging 72 punten. Dat was een mooi commentaar waar we trots op kunnen zijn.

Het lastige van de dag was voor de jury toch wel om de kleur van Belle Fiore goed te omschrijven. Dat is uiteindelijk geworden: Vos roan snowflake schrabakbont!Komende tijd gaan we verder met het voorbereiden voor de Nationale Appaloosa keuring in september. Dus wordt vervolgd.


Mei 2016


Een mooi plaatje Amber met een veulen in de wei, maar helaas gaat het er dit jaar niet van komen. In het vroege voorjaar heeft Amber een vroeggeboorte gehad. Dus voor het eerst sinds jaren dartelt er geen veulen in de wei van Boerhofspaarden...

De reden dat we toch een foto plaatsen uit 2010 van Amber met een veulen is dat we eind april 2016 een mail hebben gekregen van Serena. Die ons berichte dat zij sinds mei 2015 Bink (het veulen op de foto) in haar bezit heeft.

Bink is bij ons geboren op 2 mei 2010 als eerste veulen van onze merrie Amber. De vader van Bink is Sturdy Fellow. We zijn met Bink niet naar de Nationale appaloosa keuring geweest. Omdat we toen Belle Fleur hebben aangeboden voor stamboekopname. Bink is in het najaar 2010 verkocht aan de Hengsthouder van Sturdy Fellow, Peru Stables te Hallum.

Door contact met de nieuwe eigenaresse van Bink hebben we informatie en foto's uitgewisseld met elkaar. Het is altijd super leuk om weer iets te horen van een paard die bij ons is geboren. Bink is een lief, nieuwsgierig, energiek en sensibel paard geworden aldus Serena. En wordt op dit moment nog recreatief bereden. Maar het duo traint ervoor om in de nabije toekomst deel te gaan nemen aan dressuurwedstrijden..

We zijn blij dat het Bink zo goed terecht is gekomen. En zoals te zien op de foto's is ook de mooie appaloosa aftekening goed bewaard gebleven. Zoals bij alle nakomelingen van Amber tot nu toe het geval is geweest.

We wensen Serena veel succes toe in de toekomst met Bink!

   

5 September 2015 Nationale Appaloosa keuring


Het was weer zover, de jaarlijkse keuringsdag van het Nederlands Appaloosa Stamboek vond weer plaats in Kootwijkerbroek. Ook dit jaar gingen we met Amber en haar veulen, dit jaar Roelieke.

Afgelopen weken zijn we bezig geweest om Roelieke te laten wennen aan het dragen van een halster, het leren meelopen aan een touw etc. Dit nam ze goed op, maar met af en toe een protest liet ze zien wel een eigen willetje te hebben.

Maar een beetje aandacht vindt ze niet verkeerd, dus hadden we er vertrouwen in dat ze zich in de keuringsbaan wel zou laten zien. Helaas hadden we op het "moment supreme" de pech dat de regen met bakken vol uit de hemel kwam. Roelieke liep haar rondje voor de jury dan ook netjes, maar een echte show maakte ze er niet van.

Ze werd uiteindelijk beloond met een 2e premie. Met als opmerking dat het een mooi gebouwd stevig veulen is, maar dat er iets meer power in had moeten zitten vanuit de achterhand om een 1e premie te kunnen verdienen.

Met een natpak verlieten we iets wat teleurgesteld de baan en keerden huiswaarts richting het noorden. Om Amber en Roelieke na een lange dag weer lekker in de wei te kunnen laten grazen. en te laten genieten van hun vrijheid.

Van deze vrijheid mag Roelieke de komende jaren gaan genieten bij ons, om hopelijk over een paar jaar revanche te nemen, en om dan als nog een 1e premie in de wacht te slepen als 3 jarige.


Een actie foto van Roelieke is niet gemaakt tijdens haar keuringsrondje door de enorme regenbui, maar met dank aan Linda van der Kooi- Reitsma kunnen we toch een keurings moment 2015 laten zien.

Augustus 2015

Zoals al gemeld hebben we dit jaar de appaloosamerries: Amber en Belle Fleur laten dekken.

We hebben er voor gekozen om Amber te laten dekken door de dit jaar bij het appaloosa stamboek goed gekeurde hengst Peru's Armani van Peru's Stables te Hallum

Voor Belle Fleur hebben we de NRPS hengst: Diedjee NH (dreamboy x paddox) van Hengstenhouderij; De Nieuwe Heuvel uit Lunteren gekozen.
We zijn tot dit besluit gekomen omdat Belle Fleur bijna alle appaloosa genen die binnen Nederlandse appaloosa stamboek aanwezig zijn in zich heeft.
Het veulen dat volgend jaar (hopelijk) geboren zal worden is dan ook interessant voor de fokkerij.

     

Omdat we onze huidige veulen Roelieke aan willen houden, en ook onze 2 jarige merries Janitha en Belle Fiore nog niet willen missen i.v.m. de stamboekopname volgend jaar. Hebben we besloten om Belle Fleur aan te bieden voor verkoop.

Dus als er (appaloosa) liefhebbers zijn die belangstelling hebben voor haar: neem contact met ons op!
(Verder informatie over Belle Fleur klik op de button TE KOOP)


Geboren 28 april 2015 Roelieke
 (Scen Tao x Paddox)

Onze fokmerrie Amber ( Paddox x Sonny af Hojmark) heeft ons voor het eerst een merrieveulen gebracht na 4 hengstveulens. Amber liet niet zien dat ze ging bevallen maar zoals altijd waren wij er wel weer bij. Het was de tweede nacht dat we bij haar waakten. Om 6.00 uur ging ze liggen en om 6.15 uur kwam het veulen ter wereld. Op zich was het een vlotte bevalling en ze was direct zorgzaam voor haar dochter.

We hebben het veulen Roelieke genoemd. Ter nagedachtenis aan onze vorig jaar in mei overleden (schoon) moeder "Roelie".

Roelieke heeft een mooie rechte bles, verder is ze vos schabrakbont van kleur. Op de foto's is ze drie dagen oud. En ze kijkt met een heldere blik de wereld in.

   

Nationale Appaloosa keuring 6 september 2014


Zoals al eerder gemeld hebben we het appaloosahengstveulen Jethro ingeschreven voor de nationalekeuring te Kootwijkerbroek. Zaterdag 6 september was het dan zover. Na een grondige poetsbeurt van Jethro en moeder Amber vertrokken we naar de keuring. De reis verliep voorspoedig en we waren ruim op tijd startklaar om ons rondje te mogen rennen voor de jury.

Afgelopen periode was ons al duidelijk geworden dat Jethro een rustig karakter heeft en zich niet snel druk maakt over iets. Zo was hij ook niet onder de indruk van de voor hem onbekende omgeving. En stapte en draafde rustig zijn rondje.
 

Nadat alle hengstveulens zich hadden getoond aan de jury, begon het rondstappen. Hierbij bleek dat de jury Jethro goed bekeek en er onderling over werd gesproken. We mochten als derde opstellen. Dat was een mooi resultaat, Jethro behaalde hiermee een 2e premie.

De jury vindt Jethro een mooi ontwikkeld veulen, wat in draf net tekort kwam om een 1e premie te kunnen behalen. Maar de jury vindt Jethro zeker een mooi veulen voor de toekomst.

Die toekomst zal echter niet bij ons zijn, omdat we een aantal dagen na de keuring Jethro hebben verkocht. Hij vertrekt binnenkort naar Brabant, waar hij de eerste jaren mag opgroeien tussen een aantal pony's en ijslandse paarden. Na verloop van tijd zal Jethro bereden gaan worden door zijn nieuwe eigenaresse. We wensen haar veel geluk met Jethro, en dat hij mag uitgroeien tot een gezond, kleurrijk rijpaard.


Nationale Appaloosa keuring 7 september 2013


7 september j.l. zijn we met Belle Fleur en Belle Fiore naar de Nationale Appaloosa keuring geweest in Kootwijk. Vooraf hadden we al gezien dat het een sterk deelnemers veld zou worden bij de rubriek merrieveulens grote maat. En dat werd het ook, ondanks dat Belle Fiore haar beste beentje voorzette en zich netjes toonde aan de jury moest ze genoegen nemen met een 2e premie. De jury vond haar nog te wisselvallig in beweging, voor lichaamsbouw en rastype scoorde ze ruim voldoende.


Omdat Belle Fleur toch aanwezig was hebben we haar van te voren ook ingeschreven voor de rubriek Merries van 3 jaar en ouder met veulen grote maat. Gewoon om te kijken hoe ze het dit jaar zou doen in de wedstrijdring, maar evenals voorgaande keer, behaalde Belle Fleur ook deze keer een 2e premie. De jury beoordeelde haar als een robuuste stevig gebouwde merrie met te weinig luxe. Een prima fokmerrie voor de toekomst, waarmee geprobeerd moet worden meer rijpaard typische veulens te fokken.


Het was al met al toch een leuke dag, natuurlijk een beetje teleurgesteld over het behaalde resultaat, maar ach voorgaande jaren was het natuurlijk ook super gegaan met de veulens van Amber in 2011 en 2012. En we waren realistisch van huis gegaan met de gedachte dat we hoogstwaarschijnlijk dat resultaat niet gingen halen.

Naar de keuring ga je natuurlijk ook een beetje voor de gezelligheid, om kennissen weer eens te spreken, contacten te leggen etc. tijdens het jaarlijks uitje van Appaloosa liefhebbers. Kortom we kijken met tevredenheid terug op deze dag.


Geboren 2 juni 2013 Belle Fiore
 (Casanova C x Scen Tao)

Merrie Belle Fleur (Scen Tao x Sonny af Hoymark) heeft ons om 00.40 uur verrast met een vos schabrakbont merrieveulen.
We hebben haar de naam gegeven "Belle Fiore", (Fiore staat voor bloem in het italiaans) dus ze heeft net als haar moeder de naam: "Mooie Bloem".

Het was voor Belle Fleur haar eerste veulen en ze doet het uitstekend als moeder. Het veulen mocht direct nadat het stond bij haar melk drinken en werd goed beschermd. We zijn blij met dit merrieveulen, dit verzacht het verdriet van onze overleden merrie Melanie. Belle Fleur is de dochter van Melanie.

Ook is Belle Fiore het "product"uit onze eigen fokkerij. Sinds jaren fokken wij met twee verschillende bloedlijnen die in dit veulen zijn samengebracht. Want niet alleen Melanie (ster) de grootmoeder van Belle Fiore is door ons zelf gefokt. Maar ook de moeder van vaderhengst Casanova C: Aritha (ster/pref en tweevoudig hengstenmoeder) is door ons gefokt.

We zullen dit veulen voorlopig dan ook aanhouden voor de fokkerij.

       


Geboren 5 mei 2013 Janitha
 (Scen tao x Sonny af Hojmark)

Merrie Maritha (Sonny af Hojmark x Prins) heeft ons behoorlijk verrast. Om 2.40 uur was het eindelijk zover. Ze heeft ons een mooi zwart panterbont merrieveulen gebracht. Na bijna 17 jaar heeft ze het gefixt voor ons, we hebben het veulen Janitha genoemd. Als herinnering hebben we haar naar de "oprichter" van onze fokkerij "Boerhofspaarden" vernoemd.

De merrie heeft ons ruim twee weken in spanning gehouden. Maar zij heeft net als haar vorige hengstveulen Freedom die in 2011 is geboren, ook dit merrieveulen op 5 mei ter wereld gebracht. De moeder en het veulen kunnen het goed met elkaar vinden.
       

Met het andere veulen Melar gaat het goed. Hij probeert zo van alles uit zoals: lekker vers gras eten en van plukjes hooi en veulenbrokjes proeven. We zijn nu ook bezig dat Melar en Janitha aan elkaar wennen. Zo proberen we dat de oude merrie met de twee veulens samen in een stuk land kan lopen. Voor dit moment gaat het goed.

Natuurlijk gaan we ons nu ook concentreren op de appaloosamerrie Belle Fleur want die moet begin juni haar eerste veulen brengen. Dus ook weer spannend.

Geboren 20 april 2013  Melar
 (Scen Tao x Sonny af Hojmark)

Op 20 april is een gezond appaloosa hengstveulen Melar geboren. Zoals al is te lezen op de homepage is zijn moeder de appaloosa stermerrie Melanie kort na de geboorte overleden. De vader van het veulen is de meervoudig Nederlands kampioen zwart panterbonte appaloosa hengst Peru's Scen Tao.

Door het overlijden van zijn moeder wordt Melar op dit moment met de fles gevoerd. Vanaf het eerste moment is hij een sterk en actief veulen. Die probeert zich zelf te redden. Dat valt niet altijd mee en hij mist de bescherming van de merrie. Maar met vallen en opstaan leert hij snel en weet zijn weg in de stal en ook buiten al een beetje te vinden. Het drinken gaat hem ook goed af.

Als alles goed gaat wordt er een dezer dagen nog een veulen geboren van onze merrie Maritha. Hopelijk krijgt hij hiermee ook een beetje gezelschap. Zodat hij kan opgroeien als een echt paard.

Hierbij een paar foto's van de eerste dag. Komende tijd houden we u zeker op de hoogte van zijn ontwikkeling.
     
Helaas kunnen wij Melar zelf niet houden, maar mocht er al belangstelling zijn voor Melar dan horen we het graag.          


Nationale Appaloosa Keuring  Zaterdag 1 september 2012


Er waren weer enkele weken voorbereiding voor nodig om het hengstveulen Spotted Whitsun klaar te maken voor de Nationale Appaloosa Keuring te Kootwijkerbroek. Uiteraard vergezeld met de moeder van het veulen. De vooruitzichten waren goed, want hij showde zich tijdens de generale repetitie thuis heel goed.

Op de keuringsdag rond de klok van 11.00 uur was het zover: Spotted Whitsun mocht zich tonen aan de jury en de concurrentie. Wat we thuis tijdens de voorbereiding hadden gezien liet Spotted Whitsun helaas niet in de keuringsring zien. Hij toonde zich netjes en rustig, maar miste net dat beetje extra 'pit'. Desondanks liet de jury het veulen als vierde opstellen tijdens het gezamelijk rondstappen van alle veulens uit de rubriek. En werd Spotted Whitsun beloont met een eerste premie! Dit was boven onze verwachting op dat moment.

Zoals gebruikelijk wordt na elke veulenrubriek het mooist getekende veulen aangewezen. In de rubriek waarin Spotted Whitsun mee deed, was hij het mooist getekend. Want zoals de stippen in zijn vacht zitten was er geen tweede aanwezig bij de hengstveulens grote maat. Dit vond ook de jury dus moesten wij ons later die dag melden in de ring om te strijden om de ereprijs:             'mooist getekend veulen'.

Na enkele uren wachten was het dan eindelijk zover Spotted Whitsun had vier tegenstanders in de ring. Stuk voor stuk allemaal mooi getekend, de ene met grote stippen de ander weer juist kleine, maar dan weer heel veel. Dus het was best weer spannend. Na enkele ronden lopen was de jury eruit. Helaas de ere prijs was niet voor ons weg gelegd. Maar we waren er zelf ook wel over uit dat het veulen met catalogus nummer 24 een te grote tegenstander was voor Spotted Whitsun. Dus werd die een terechte winnaar.

 Kortom de keuringsdag was een spannende en geslaagde dag. We waren er al op voorbereid dat de medekandidaten van Spotted Whitsun op papier goede tegenstanders waren. En dus zijn we blij met de behaalde premie en vooral ook voor veulenmoeder Amber die voor de tweede jaar een eerste premie veulen heeft. We zullen met haar dan ook verder fokken, al heeft Amber komend jaar een jaar rust gekregen want we hebben haar dit jaar niet laten dekken.

Op deze manier krijgen ook onze andere merries een kans een veulen voor te brengen, en blijft het aantal binnen de perken. Om deze reden hebben we Spotted Whitsun dan inmiddels ook al verkocht aan de Fam. R. Dijkstra/ Peru Stables te Hallum. Dus over een paar weken zal hij richting Friesland gaan.


KFPS Stamboekkeuring 30 juni 2012 Balkbrug

Na enkele weken van oefenen met lopen aan het halster, braaf de trailer in- en uitlopen en natuurlijk het 'los' rond stappen en draven naast zijn moeder Wimke moest het friese hengstveulen Mander zich gaan bewijzen op de KFPS stamboekkeuring te Balkbrug. En dat deed hij goed want hij showde zich aan de jury alsof hij nooit anders had gedaan. Wat beloond werd met een tweede premie! Dat was wat ons betreft boven verwachting.

De jury was zeer te spreken over de ruime, krachtige stap en rastypische verschijning van Mander. Ook op de andere onderdelen behaalde hij een ruime voldoende.

We zijn blij dat het eerste veulen van Wimke zo goed is beoordeeld, want dat is altijd spannend. Vooral als je zelf het idee hebt om de merrie vaker in te gaan zetten als fokmerrie. Jammer genoeg voor ons is Mander een hengstveulen, maar voor iemand die een hengstveulen op wil fokken natuurlijk niet. Want er is gelegenheid het veulen van ons te kopen. Meer informatie  en actuele foto's zie de button: TE KOOP

Geboren 28 mei 2012  Spotted Whitsun
 (Scen Tao x Paddox)

Onze voskleurige appaloosamerrie Amber heeft het weer gefikst voor het derde achtereen volgende jaar. Ze heeft om
02:45 uur een mooi getekend hoogbenig hengstveulen gebracht. Amber was eerste Pinksterdag al de hele dag onrustig maar stelde de bevalling uit tot de nachtelijke uren.

Het veulen is bruin panterpont, met een wit kolletje. We hebben hem Spotted Whitsun genoemd omdat hij tijdens de pinksterdagen geboren is. (Whitsun = Pinksteren) en Spotted staat natuurlijk weer voor al die mooie vlekken die hij trots mag dragen.

Het spreekt voor zich dat we blij zijn dat het veulen gezond ter wereld is gekomen, en dat de merrie alles weer goed heeft doorstaan. Hieronder de eerste foto's van onze nieuwe aanwinst!

Geboren 26 april 2012  Mander  (Jerke 434 Stb Sport x Jasper 366 Stb sport + Pref)

Onze Friese stermerrie Wimke heeft op 26 april om 01:20 uur een hengstveulen gebracht.

Voor de merrie was het haar eerste veulen, ze wist niet precies wat er aan de hand was toen de vliezen gebroken waren. Verder was de merrie zeer braaf met de bevalling en ze heeft zelf goed meegeholpen om het veulen op de wereld te zetten. Kort na de geboorte wist ze niet goed wat ze met de veulen aan moest. Maar na een halfuurtje toen ze weer bijgekomen was van de bevalling en het veulen probeerde te staan toonde ze zich een zorgzame en beschermende moeder. Volgens de regels van de KNFS moet de naam van de geboren veulens dit jaar met de letter: M, N of O beginnen. Wij hebben het veulen de naam Mander gegeven.

Op de foto's is Mander een dag oud, en weet al hoe hij zich van zijn beste kant moet laten zien.


10 april 2012  Droevig bericht

Vandaag kregen we het bericht van de huidige eigenaar uit Duitsland dat het Appaloosa hengstveulen Spotted Patchinco is overleden door een ongeluk. Spotted Patchinco is geboren bij ons uit de merrie Amber. We hebben Spotted Patchinco samen met zijn halfbroer Ingemar Be verkocht in het najaar 2011.

Dit is natuurlijk een droevige gebeurtenis. En we vinden het dan ook erg jammer dat dit is gebeurd. Mede omdat de toekomst zo goed leek. Want Spotted Patchinco was niet alleen onze topper, maar liet dat ook op de nationale keuring 2011 zien. Want daar behaalde hij een 1a premie en was ook bij de rubriek van het mooist getekend veulen.

Hopelijk krijgt Ingemar Be de kans om uit te groeien tot een mooi paard en mogen we die nog eens aanschouwen op een keuring of wedstrijd. Want om bericht te krijgen van door ons gefokte veulens die het later goed doen op de keuring, onder het zadel of voor de wagen is toch een stuk leuker dan deze mededeling….


 april 2011 enkele dagen oud


Zaterdag 3 september 2011: Een Top dag!  Spotted Patchinco Beste hengstveulen grote maat

Na enkele weken voorbereiding zijn we met ons hengstveulen Spotted Patchinco naar de Nationale Appaloosa keuring te Kootwijkerbroek geweest. Uiteraard vergezeld met de moeder van het veulen: Amber.                                                                      

Omstreeks 10.30 uur was het zover Spotted Patchinco moest zich tonen aan de jury en aan het publiek. Wat we thuis al hadden gezien showde hij ook in de keuringsring. "Full Power" draafde hij zijn rondjes met als resultaat dat hij tijdens het rond stappen met zijn "concurenten" in de ring, als eerste mocht opstellen. Dit hield in dat hij een eerste premie (1a) behaalde!.

Spotted Patchinco bleek tevens het mooist getekende veulen van zijn groep te zijn. Hierdoor nodigde  de jury ons uit om het veulen te laten zien in de rubriek: Mooist getekend veulen, later die dag.

Voor de nominatie van mooist getekend veulen waren dertien kleurrijke veulens aangewezen uit alle rubrieken. Tijdens de presentatie moest de hele groep rond stappen en zich laten zien aan de jury. Al snel moest een aantal deelnemers de ring verlaten. Helaas na nog een rondje stappen moesten er nog eens drie veulens de ring verlaten en daar was Spotted Patchinco er ook één van.

Zelf hadden we ook niet verwacht dat hij het mooist getekend veulen zou worden. Want zijn halfbroer Appaloosa veulen Ingmar (Melanie x Scen Tao) (zoals hiernaast op de foto) met een nog mooiere kleurverdeling was thuis gebleven bij ons in de weide.

Door het behalen van de eerste premie, was Spotted Patchinco één van de kandidaten voor de rubriek kampioen keuring: Beste veulen grote maat. Ook hier ging hij de strijd aan met de mede kandidaten voor deze titel. Hij liet zien waarom hij 's ochtends zijn 1a premie heeft verdiend. Uiteindelijk koos de jury een ander veulen waar onze Spotted Patchinco niet tegen op kon. Met deze keuze kunnen wij prima leven, zodat wij met een goed en blij gevoel de keuring hebben verlaten.

Kortom de keuringsdag was zeer geslaagd, want van te voren hadden we er niet op gerekend dat Spotted Patchinco in zijn rubriek voorop zou komen te staan. Want zijn mede kandidaten leken op papier sterke tegenstanders te zijn. En de voskleurige moeder Amber (Melanie x Paddox) leek ons ook geen pluspunt. Maar ook zij bewijst op deze manier een prima Appaloosa fokmerrie te zijn.  Al laat ze dat zelf aan de buitenkant niet zien.


Geboren 14 juni 2011  Ingemar Be  ( Scen Tao x  Sonny Af Hojmark)

Ster Merrie Melanie (Sonny Af Hojmark x Joker L. Machine) heeft op 14juni  om 01. 15 uur een hengst veulen gebracht. Het veulen was een week eerder dan gepland, we waren al enkele nachten om de paar uur bij de merrie aan het kijken. De merrie heeft de gewoonte om ons enkele nachten te laten wachten, maar dit heeft ze van jaar keurig voor zich gehouden. Het veulen is zwart panterbont, zwarte schabrak benen en een zwart hoofdje. Hij heeft het goed naar zijn zin met zijn moeder. De naam die de veulen heeft gekregen is genoemd naar een bekende schaatser, skeeler Ingmar Berga.
Geboren 5 mei 2011  Freedom   (Scen Tao x  Sonny Af Hojmark)

Merrie Maritha (Sonny Af Hojmark x Prins) heeft ons enkele nachten bezig gehouden ze was 17 dagen overtijd. Op 5 mei  01.30 uur was het toch zover en ze heeft ons een hengstveulen gebracht. Het was nog wel een zware bevalling maar ze heeft ons wel goed meegeholpen, zodat het veulen  gezond ter wereld kon komen. Het veulen heeft iets van een wit kolletje, bruin schabrak benen, verder is hij schabrak bruinbont van kleur. We hebben de naam gekozen die wel bij de datum (bevrijdingsdag) past, we hebben hem Freedom genoemd.
Geboren 26 april 2011   Spotted Patchinco  (Scen Tao x Paddox)

Onze fokmerrie Amber (Paddox x Sonny Af Hojmark)heeft dit jaar de eer om het eerst te gaan bevallen. Dit deed ze ook op 26 april 04.40 uur en ze heeft de hengstveulen staand ter wereld gebracht. Het veulen heeft een wit kolletje, zwart schabrak voetjes (waarvan rechts achter wit voetje) verder is hij zwart panterbont van kleur. We hebben hem Spotted Patchinco genoemd.